Gavran na portalu Anglozine

Preuzeto sa: Anglozine

O STRAVI, PREVOĐENJU I ČITANJU: KLUB KNJIGE I UMETNOSTI GAVRAN

Autor teksta: Andrea Gomboš

Prošle godine srpskoj čitalačkoj publici po prvi put je predstavljen prevod „Kralja u žutom“ Roberta V. Čejmbersa, u izdanju Gavrana, mladog kluba knjige i umetnosti iz Smedereva, koji je obradovao mnoge ljubitelje žanra strave i užasa, kao i one koje će to tek da postanu. Već svojim prvim izdanjem, Gavran je pokazao kako se pristupa jednom prevodilačkom i izdavačkom projektu, nametnuvši se kao ozbiljan, kreativan, talentovan i mlad tim čija buduća izdanja s nestrpljenem mnogi očekuju.

Gavran – alternativna književnost

Preuzeto sa: Portal Mladi

Autor teksta: Tamara Maksimović

„Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.“ – rekao je motivacioni govornik Džon Ron. Današnji razvoj tehnologije markerom podebljava zabrinjavajuću činjenicu da je facebook čitaniji od knjiga. Strepnja i iščekivanje lajkova i komentara baca u senku onaj drugi svet koji nude knjige. Ovo zvuči veoma depresivno, ali da stvari ne budu baš crne, već više sive, pobrinula se aktivna grupa ljudi kojoj je miris knjiga draži od klika miša.

„Gavran“ u Američkom kutku

U četvrtak, 9. aprila 2015. godine u prostorijama Američkog kutka, ljubitelji književnosti iz Novog Sada imaće priliku da se bolje upoznaju sa radom i ciljevima kluba knjige i umetnosti “Gavran”, o kom ste već mogli čitati na našim stranicama.

Knjiga nije roba – nedeljnik Naše novine

Preuzeto sa: Naše novine

Autor teksta: Anika Živanović

Knjiga nije roba

SMEDEREVSKO UDRUŽENJE GAVRAN PREDSTAVILO PRVO IZDANJE 

Članice kluba „Gavran“ predstavile roman „Kralj u žutom“ – prvo izdanje i takođe prvi prevod tog dela Roberta Vilijema Čejmbersa na srpski jezik

Blerova poema Grob posle 207 godina na srpskom

Preuzeto sa: Blic

Izvor: Beta

Poema Grob škotskog pesnika i sveštenika Roberta Blera (1699–1746), u izdanju Kluba knjige i umetnosti Gavran, izlazi iz štampe 3. marta, rekla je danas urednica te smederevske izdavačke kuće Milena Dasukidis.

blejk-grob

Poema će, kako je navela, posle 207 godina prvi put biti štampana na srpskom jeziku.

Poema Roberta Blera pripada grobljanskoj školi poezije, neformalnom pravcu koji se javio u Engleskoj i Škotskoj u prvoj polovini 18. veka i obogatio tadašnju visokoparnu poeziju elementima i motivima koje i danas prepoznajemo.

Dela tog pesničkog pokreta povezuje težnja lirskog subjekta ka promišljanjima u osami, šetnjama kroz parkove i groblja i bavljenju večnim i opšteljudskim temama o životu i smrti, navela je Dasukidis.

Slučaj je hteo da se na tavanu jedne knjižare u Glazgovu sačuva album uvezen u kožu sa 19 originalnih akvarela Vilijama Blejka, za koje se verovalo da su uništeni pošto im se trag izgubio još 1836.

Osim što je 1743. kada je poema objavljena, izazvala novi talas popularnosti poezije i postala deo obavezne školske lektire na britanskom ostrvu, pobudila je i interes za Blejkova likovna ostvarenja.

Poema je do kraja 18. veka doživela više desetina izdanja, od kojih je najpoznatije i najlepše ono iz 1808. koje će se od marta ove godine nuditi savremenom čitaocu sa reprodukcijama akvarela Vilijama Blejka, koje su urađene prema poemi.

Poema Grob označila je kraj romantizma, izuzetno moćnog razdoblja i književnog žanra.

Blerova poema Grob prva je na srpskom, manje luksuzna replika pomenutog izdanja iz 19. veka.

Knjiga je opremljena s dvanaest otisaka načinjenih prema Blejkovim originalnim akvarelima, kao i grafičkom verzijom Blejkovog portreta.

 

Prikaz „Kralja u žutom” u City Magazinu

Preuzeto sa: City Magazine

Autor teksta: Đorđe Bajić

Greh bi bio ne osvrnuti se na nekoliko važnih naslova koji su izašli krajem prošle godine. Predstavljene knjige imaju nekoliko zajedničkih imenitelja – ali ono što ih ponajpre izdvaja jeste da su klasici u žanrovima kojim pripadaju. Pomalo zaboravljeni klasici, istina, ali tim pre je neophodnije da sa njihovih korica obrišemo prašinu.

Da krenemo od zbirke Roberta V. Čejmbersa „Kralj u žutom” (1895), prave poslastice za sve one koji vole prozu natopljenu stravom; prve knjige u izdanju smederevskog Gavrana. Zahvaljujući ovoj zbirci (ili, preciznije, njenoj prvoj polovini), Čejmbers može, pa makar i delimično, da parira klasicima žanra poput Poa,Hofmana i Lavkrafta. Ovaj izuzetno plodan pisac je napisao na desetine dela, uglavnom petparačkih ljubavnih romana, ali njegovo najpoznatije i umetnički najvrednije delo je upravo „Kralj u žutom”, zbirka koja je nastala gotovo na samom početku njegove spisateljske karijere. Prve četiri priče u zbirci su labavo povezane motivom uklete knjige – svako onaj ko pročita „Kralja u žutom”, misterioznu dramu u dva čina, biva gurnut u svet ludila, užasa i smrti. Ova intrigantna ideja je najbolje iskorišćena u „Majstoru za reputacije” i „Žutom znaku”, pravim draguljima horor proze, a zanimljive su i lirski intonirana „Maska” i kratka/efektna „U zmajevom sokaku”. „Gospa od Isa” je poslednja priča sa natprirodnim elementima, i mada u njoj nije iskorišćen motiv „Kralja u žutom”, ova pripovest svakako zavređuje pažnju – pogotovo ako volite spoj onostranog i romantičnog. Preostale priče, njih pet, znatno su slabije i ne sadrže horor elemente koji prvi polovinu zbirke čine toliko specifičnom i uzbudljivom. Bez obzira na neujednačenost, „Kralj u žutom” je važna i uticajna zbirka  koja je delimično inspirisala i prvu sezonu odlične serije „Pravi detektiv”.

Potkategorije