Gavran u beogradskim knjižarama

Beopolis

Poštovani pratioci rada kluba Gavran,

Kada smo vam pre nekoliko meseci predstavili svoju organizaciju i razloge njenog nastanka, izložili smo vam i naše ciljeve i planove, kao i način na koji želimo da ih ostvarujemo. Učinili smo to uz osvrt na trenutno stanje stvari u izdavaštvu, knjižarstvu i prevodilaštvu u našoj zemlji.

Objavljivanjem Kralja u žutom prešli smo sa reči na dela, i pokazali da se književnošću i prevođenjem bavimo sa krajnjom posvećenošću i ozbiljnošću.

Potvrda toga je bilo učešće na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, na štandu naših prijatelja iz izdavačke kuće Urban Reads.

Jasno je da je svakom izdavaču – pa tako i nama – stalo do toga da mu se knjige što više prodaju jer to znači da stižu do većeg broja čitalaca. Međutim, nama nije svejedno gde i na koji način će se naše knjige prodavati, niti nam je jedino bitno da se prodaju.

Knjige, kao i sva umetnička dela, treba da imaju svoj život, a taj život treba da protiče pristojno i na prikladnom mestu. Kao što je slikama i skulpturama mesto u muzejima i galerijama, tako je knjigama mesto u knjižarama i knjižarnicama; tamo gde neće, poput artikala u marketima i bakalnicama, samo stajati na rafovima sa istaknutom cenom i biti tek proizvod čija je jedina svrha da bude prodat, odnosno kupljen.

Knjiga zaslužuje mnogo više poštovanja; ona se u knjižarama ne prodaje, ona tamo ŽIVI.

Zlatno runo

Na sreću, u Beogradu još postoji nekoliko knjižara koje opravdano nose ovo ime i koje se prema knjizi ophode tačno onako kako dolikuje.

Zato vas sa ponosom obaveštavamo da Kralj u žutom od sada živi i u ovim knjižarama:

Beopolis – Makedonska 30, TC Eurocentar

Knjižarnica Zlatno runo – Svetogorska 24, preko puta Ateljea 212

Plavi krug – Majke Jevrosime 2A, ugao sa Takovskom

Zepter Book World – Knez Mihailova 42

 

Plavi krug

Ako posetite ove oaze pisane reči, videćete Kralja u žutom srećno udomljenog i u najboljem društvu. A ako želite, možete tamo i da ga kupite.

 

Vaš Gavran